07/12/1403  
 
سه شنبه, ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ ۰۹:۱۶ ۲۰
طبقه بندی:
  • اخبار سازمان
  • اخبار کمیسیون ها
چچ
استانداردها، زبان تعامل فناوری‌‏ها هستند

در گفت‌وگو با رئیس کمیسیون استاندارد نصر تهران عنوان شد:

استانداردها، زبان تعامل فناوری‌‏ها هستند

رعایت استانداردها در حوزه فناوری اطلاعات اجباری نیستند اما استفاده از آن در دنیای امروز به حدی ضرورت یافته که رعایت آن‌ها تغییرات عظیمی در کسب‌وکارها و توسعه اقتصاد دیجیتال به همراه دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، علی آذرکار، رئیس کمیسیون استاندارد نصر تهران، اظهار داشت نخستین دوره کمیسیون استاندارد و تدوین مقررات مهرماه 1387 و در دوره دوم هیئت‏مدیره، به ریاست مرحوم خانم داننده تشکیل شد.

او افزود: باتوجه به این‌که یکی از ماموریت‌های سازمان نظام صنفی رایانه‌ای سازمان‌دهی و نظم‌بخشی به بازار است، هدف این کمیسیون کمک به این هدف از طریق ارتقای سطح بکارگیری استانداردهای حوزه فناوری اطلاعات بوده، چراکه هم نظم‌دهی و هم سامان‌دهی بازار بر پایه مقررات و استانداردها استوار است. شاید به همین دلیل است که در کشورهای توسعه یافته، ابتدا استانداردها تدوین شده و سپس بر اساس آن قوانین نوشته می‏شود.

در دوره‏های دوم، سوم و چهارم هیئت‏مدیره، تمرکز روی موضوعات مقرراتی و استانداردی بود و اعضای کمیسیون هم لزوماً عضو سایر کمیسیون‏های تخصصی نبودند. از دور پنجم رویکرد تغییر کرد. از آنجا که موضوعات استانداردی و مقرراتی در اکثر کمیسیون‏ها به شکلی مطرح بود و برخی هم کارگروه برای این کار تشکیل داده بودند، در این دوره مقرر شد اعضای کمیسیون استاندارد، نمایندگان کمیسیون‏های تخصصی باشند تا نیازهای مقرراتی و استانداردی خود را مطرح کنند. این رویکرد دو سه دستاورد خوب داشت که از جمله می‏توان به تدوین قرارداد الگو برای خرید، فروش و خدمات پشتیبانی بسته‏های نرم‏افزاری اشاره کرد. در دوره ششم نیازی از سمت کمیسیون‏ها برای استانداردسازی اعلام نشد و کمیسیون هم به تبع آن تشکیل نشد. در دوه هفتم قرار است ادامه مسیر دوره پنجم طی شود؛ به شرط آنکه کمیسیون‏ها مشارکت فعالانه داشته باشند.

آذرکار در ادامه افزود: هر چقدر میزان استفاده فناوری‌ها بیشتر شود، نیاز به استانداردسازی نیز افزایش می‌یابد. استاندارد زبان فناوری است و فناوری‌ها با این زبان با یکدیگر صحبت می‌کنند و مجبورند زبان مشترکی داشته باشند. شاید به همین دلیل است که موضوع استاندارد به تدریج در همه کمیسیون‏های تخصصی مطرح شده و ضرورت شکل‏گیری مجدد این کمیسیون قوت گرفته است. لازمه تدوین استاندارد، مشارکت و اجماع همه ذینفعان است چرا که استاندارد باید پاسخ‏گوی نیاز همه ذینفعان باشد

او تاکید کرد: در حوزه فناوری اطلاعات پیرو استانداردهای بین‏المللی هستیم، چرا که تجارب آن‏ها بسیار فراتر از تجارب داخلی است؛ چرا که استانداردها اصولاً زمانی متولد می‏شوند که بازار نیاز آن را حس کرده باشد. سازمان ملی استاندارد ایران حسب وظیفه خود، برخی از استانداردها بین‌المللی را «ملی» کرده و در اختیار علاقه‏مندان و ذینفعان قرار می‏دهد.

استاندارد پیش‏نیاز خودتنظیم‌گری است

آذرکار با تاکید بر این‌که استانداردسازی یک مرحله قبل از خودتنظیم‌گری است بیان کرد: یکی از اهداف ما در کمیسیون استاندارد این است که نمایندگان کمیسیون‌ها نیازهای خود را در حوزه استانداردی و مقرراتی بیان کنند. به عنوان مثال، در حوزه مرکزداده ممکن است یک قرارداد یا پروتکل با کارفرما مشخص نباشد یا در زمینه تدوین تفاهم‏نامه سطح خدمت، الگوی مشترک و توافق‏شده‏ای وجود نداشته باشد. این نقصان می‏تواند مشکلاتی را برای طرفین به همراه داشته باشد. ولی هنگامی که همه ذینفعان یک حوزه گرد هم می‌آیند و یک چارچوب یا یک پروتکل یا یک فرآیند را مشخص و در صنعت نیز نشر می‌دهند، خود به خود برخی از مشکلات تعاملی حل شده یا تا حد قابل ملاحظه‏ای کاهش می‏یابد. این زیربنای کاری است که می‏تواند با مشارکت لایه دولتی، به یک مقرره بدل شود.

او افزود: سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کمک می‌کند تا نهادهای تنظیم‌گر در حوزه فناوری اطلاعات وظیفه خود را به درستی انجام دهند. بنابراین ارائه پیشنهادهایی توسط این سازمان به لایه‏های تصمیم‏گیر و قانون‏گذار بالادستی می‏تواند هم مشکلات را حل کرده و هم به نوعی توسعه بازار را به دنبال داشته باشد.

منبع:
آدرس کوتاه شده: