29/10/1403  
 
سه شنبه, ۱۴ شهریور ۱۴۰۲ ۰۹:۰۱ ۳۰۷
طبقه بندی:
  • اخبار سازمان
  • اخبار کمیسیون ها
چچ
کسب‌وکارهای دیجیتال در نظام سلامت جایگاه قانونی مشخصی ندارند

دبیر کمیسیون سلامت دیجیتال نصر تهران بیان کرد:

کسب‌وکارهای دیجیتال در نظام سلامت جایگاه قانونی مشخصی ندارند

مهدی خدادادی، دبیر کمیسیون سلامت دیجیتال نصر تهران معتقد است با وجود پایان همه‌گیری کرونا در کشور شاهد رشد حوزه سلامت دیجیتال ایران در آینده نزدیک خواهیم بود.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، حوزه سلامت دیجیتال از جمله حوزه‌هایی بوده است که در سال‌های اخیر رشد بسیار خوبی را در جهان تجربه کرده است. رشدی که بخشی از آن حاصل همه‌گیری کرونا بود. ایران نیز از این قائده مستثنی نبوده و توانسته آمار خوبی را در این زمینه ثبت کند. با این وجود رشد این فضا در آینده و بعد از پایان همه‌گیری کرونا مورد تردید قرار گرفته است. همچنین در کنار این چالش، فعالان این عرصه در ایران با چالش‌های دیگری نیز مواجه هستند. در همین زمینه گفت‌وگویی داشتیم با مهدی خدادادی، دبیر کمیسیون سلامت دیجیتال نصر تهران و مدیرعامل پلتفرم دکتر ساینا که در ادامه می‌خوانید.

در حال حاضر وضعیت حوزه سلامت دیجیتال در کشور چگونه است؟آیا شاهد رشد این حوزه در آینده خواهیم بود؟

حوزه سلامت یک حوزه کاملا حاکمیتی است و در هر کشور با توجه به قوانین و شرایط وضعیت متفاوتی در بحث دیجیتال دارد. در واقع نمی‌شود تمام کشورهای جهان را به یک چشم نگاه کرد و باید هر کشور را با توجه به شرایط خودش مورد بررسی قرار داد. اینکه هر کشور به چه میران مستعد رشد در این حوزه است به سابقه آن کشور و فعالیت‌هایی که تاکنون انجام داده است باز می‌گردد. اگر کشوری در این زمینه زیرساخت مناسبی فراهم نکرده باشد در بلند مدت نباید توقع رشد سریعی را داشته باشد. اگر زیرساخت‌های اولیه ایجاد شده باشد امید به رشد فضای حوزه سلامت دیجیتال بسیار زیاد است.

بعد از شیوع همه‌گیری کرونا در جهان و اعمال محدودیت‌ها، فضایی برای رشد حوزه سلامت دیجیتال به وجود آمد. طبیعتا با پایان همه‌گیری از میزان رشد این فضا در تمام دنیا و به پیروی از آن در ایران کاسته خواهد شد. میانگین رشد این فضا در نسبت با زمان شیوع کرونا در کشور همچنان بالاست. با توجه به حل چالش نسخه الکترونیک در کشور و بهبود سایر زیرساخت‌ها، احتمالا شاهد رشد جذاب این حوزه در آینده نزدیک خواهیم بود.

با توجه به حاکمیتی بودن حوزه سلامت دیجیتال در کشور، میزان فرصت‌هایی که بازدهی خیلی خوبی داشته باشند برای سرمایه‌گذاران، بستگی به زیرساخت‌های کشور دارد. به طور مثال اگر زیرساخت در بخش سلامت دیجیتال وجود نداشته باشد، سرمایه‌گذار نمی‌تواند در بخش نسخه الکترونیکی ورود کند. فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی در سلامت دیجیتال ایران با توجه به زیرساخت‌هایی که ایجاد شده است وجود دارد. سرمایه‌گذاران نیز به این حوزه علاقه‌مند هستند اما چالش‌هایی هم در این مسیر وجود دارد. برای ورود سرمایه‌گذاران این چالش‌ها باید زودتر حل شوند.

وضعیت قانون‌گذاری و تنظیم‌گری در این حوزه به چه صورت است؟ آیا رگولاتوری توانسته خود را با سرعت فناوری هماهنگ کند؟

وقتی یک فعالیت نوآورانه در کشور به وجود می‌آید، یکی از چالش‌هایی که در مسیرش ایجاد می‌شود، عدم همگامی و همراهی دستگاه‌های قانونگذار با آن است. حوزه سلامت نیز از این قائده مستثنی نیست. سریع‌تر بودن نوآوری از قانونگذاری محدود به ایران نمی‌شود اما در ایران بیشتر حس می‌شود. در کنار این مسئله، قوانین موجود در حوزه سلامت نیز تا حدودی موجب تشدید این چالش شده است. به صورت کلی قوانین موجود در حوزه سلامت کشور قدیمی هستند و تاریخ تصویب خیلی از این قوانین به دهه‌ها پیش باز می‌گردد. این قوانین در حال حاضر دیگر کارایی سابق را ندارند.

متاسفانه هنوز در برابر رشد حوزه سلامت دیجیتال در کشور مقاومت‌هایی صورت می‌گیرد. این مقاومت را در خصوص نسخه الکترونیکی شاهد بودیم. شاید اگر پافشاری دولت بر این مسئله نبود نسخه الکترونیکی نیز اجرا نمی‌شد. سال‌های سال است که در حال تلاشیم تا این وضعیت را به سمت بهبود سوق دهیم. از نهادها و سازمان‌های مختلف مثل مجلس شورای اسلامی و دولت پیرامون رفع این چالش‌ها درخواست کمک کرده‌ایم اما روند بهبود این وضعیت مناسب و در حد انتظار ما نبوده است.

آیا بخش دولتی به صورت کلی از رشد این فضا استقبال کرده است؟

همانطور که گفته شد یکی از چالش‌های اساسی این حوزه قدیمی بودن قوانین است. همین قدیمی بودن قوانین گسترش سلامت دیجیتال را با کندی مواجه کرده است. متاسفانه نهاد‌های مسئول در این قضیه ترک فعل‌های جدی دارند و کارهایی که باید در این زمینه انجام دهند را به هیچ عنوان انجام نمی‌دهند. همین مسئله باعث شده تا جایگاه‌یابی قانونی درستی که باید برای سلامت دیجیتال رخ دهد و به توسعه این فضا کمک کند رخ نداده است.

واقعیت این است که نهادهای مسئول تا زمانی که این حوزه برای آن‌ها چالش ایجاد نکند به آن ورود نمی‌کنند و فعالیت پیش‌دستانه‌ای در این خصوص ندارند. در واقع دستگاه‌های دولتی تا زمانی که دیجیتالی شدن سلامت برای آن‌ها سودی نداشته باشد به آن توجه نمی‌کنند و حتی تکالیف قانونی خود را نیز به درستی انجام نمی‌دهند. برخی از نهادها برای ماه‌ها و سال‌ها به تعهدات خود توجه ندارند و متاسفانه حاکمیت تا در این حوزه به مشکل جدی نخورد گامی برای حل مشکلات آن بر نمی‌دارد.

آینده حوزه سلامت دیجیتال کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مجموعه‌های خصوصی فعال در حوزه دیجیتال متوجه حساسیت حوزه سلامت به ویژه در بخش اطلاعات و ارائه خدمات هستند. ما معتقدیم با توجه به همه محدودیت‌های این حوزه و در قالب یک چارچوب مشخص، باید همکاری بین بخش‌های مختلف این حوزه شکل بگیرد تا این فضا توسعه یابد. متاسفانه به دلیل عدم جایگاه‌یابی قانونی کسب‌وکارهای دیجیتال در نظام سلامت ایران، یکسری چالش‌هایی به وجود آمده است که بعضا با خوبی حل و فصل نمی‌شود.

ارگان‌های مسئول در سلامت دیجیتال به دلیل عدم شفافیت در این حوزه ترک فعل می‌کنند و یا اقدامات اشتباهی انجام می‌دهند. به دلیل همین نبود شفافیت برخی از افراد صحبت‌هایی می‌کنند که بر ورود سرمایه به این حوزه تاثیر مخرب می‌گذارد. بنابراین اگر به دنبال این هستیم که در حوزه سلامت جایی برای شرکت‌های نوآور باز کنیم در اولین قدم باید بحث جایگاه‌یابی قانونی این شرکت‌ها را حل کنیم. حل این مسئله منجر به این می‌شود که مردم بتوانند با استفاده از بیمه‌های خود خدمات دریافت کنند. همچنین این مسئله می‌تواند به تسهیل فرایند برخی از خدمات مثل ویزیت آنلاین کمک کند. خدمتی که می‌تواند منجر به صرفه‌جویی در بخش‌های مختلف شود.

امیدوارم با مشخص شدن وضعیت جایگاه قانونی این حوزه، در آینده شاهد رشد و توسعه سلامت دیجیتال کشور باشیم. قطعا با توسعه این فضا با کاهش‌هزینه در بخش‌های مختلف مواجه خواهیم شد به مانند اتفاقی که در سایر نقاط جهان مشاهده کرده‌ایم. همچنین رشد حوزه سلامت دیجیتال می‌تواند در آینده به بهزیستی بیشتر جامعه و ارائه خدمات با کیفیت به افراد نیازمند منجر شود.

منبع:
آدرس کوتاه شده: