04/11/1403  
 
چهارشنبه, ۱۶ فروردین ۱۳۹۱ ۰۹:۲۳ ۸۱
طبقه بندی:
  • اخبار سازمان
  • اینترنت رگولاتوری
چچ
فیبرنوری به منازل می‌رسد

کاربران خانگی در انتظار اجرای طرح 6 ساله

فیبرنوری به منازل می‌رسد

موافقتنامه اجرای طرح اتصال فیبرنوری به منازل کشور به‌زودی از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی صادر می‌شود.

این موافقتنامه در حالی صادر می‌شود که هیات دولت در ششم بهمن 89 طرح انتقال فیبرنوری به منازل را تصویب کرد تا با توجه به آن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اجازه داده شود با صدور پروانه لازم، فیبرنوری را به در منازل، کارگاه‌ها و مراکز کسب و کار منتقل کند. این طرح در راستای راه‌اندازی اپراتور چهارم در کشور برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات صورت می‌گیرد. گرچه به گفته رضا تقی‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات این پروژه در برنامه پنج‌ساله پنجم تکلیف نشده است اما تمامی تلاش این است که تا قبل از سال 95 اجرایی شود. او بیان کرده است با اجرای طرح رساندن فیبرنوری به منازل شبکه دسترسی با سرعت میانگین 10 مگابیت بر ثانیه برای کاربران پیشنهاد داده شده که این عدد به صورت میانگین مدنظر قرار گرفته است اما بنا به تقاضا این سرعت قابل افزایش خواهد بود. اتصالات باند پهن فیبرنوری به خانه یا همان FTTH، معرف اتصالات کابل فیبرنوری برای اماکن به صورت اختصاصی است که این سیستم‌ها براساس کابل‌های نوری بوده و توان انتقال انبوهی از اطلاعات به شکل کارآمدتری از قبیل تلفن، ویدیو و داده را در مقایسه با شیوه سنتی کابل‌های مسی دارا هستند. در طرح اتصال فیبرنوری به منازل امکان ارسال حجم بسیار بالایی از اطلاعات فراهم خواهد شد و می‌توان سرویس‌های نوینی را برای مشترکان شبکه‌های مخابراتی معرفی کرد که مهم‌ترین آنها ارسال تصویر و سیستم‌های زنده تصویری است. با این حال طرح پروژه اتصال فیبر نوری به منازل، در سال 1384 از سوی مسوولان شرکت فناوری اطلاعات ایران آغاز شد و با وجود انجام اقدامات اجرایی اولیه پروژه و پایلوت آن، انجام این پروژه به پس از خصوصی‌سازی مخابرات موکول شد. بعد از خصوصی‌سازی در ابتدای مهرماه سال 89، مسوولان شرکت مخابرات از اجرای پروژه اتصال فیبر نوری در استان‌های مازندران و بوشهر به صورت آزمایشی خبر دادند اما رقیب دیگری نیز برای این پروژه پا به عرصه گذاشت و مهدی اخوان‌بهابادی قائم‌مقام وزیر ارتباطات از ورود اپراتور چهارم به منظور اتصال فیبر نوری به منازل خبر داد که بر اساس آن دسترسی حداقل 20 مگابیتی کاربران به اینترنت از نوع ملی آن فراهم می‌شود. گرچه در ابتدا شرکت مخابرات ایران خود را مدعی اصلی اجرای این پروژه می‌دانست اما خیلی زود خبر ورود کنسرسیوم جدیدی به نام کنسرسیوم ایرانیان‌نت به میان آمد که قرار است با ترک تشریفات نسبت به اجرای آن اقدام کند.
طرحی مغایر با اصل 44
بر اساس مصوبه هیات دولت، کنسرسیوم «ایران‌نت» مجری اتصال منازل به فیبرنوری خواهد بود که طبق آن با رعایت اصل 44 قانون اساسی، سهم دولت در این زمینه 20 درصد اعلام و مقرر شد مابقی این سهم به شرکت‌ها و موسسات بزرگی که در این‌باره سابقه فعالیت دارند و می‌توانند سرمایه‌گذاری کنند، واگذار شود. در حالی اعضای این کنسرسیوم را شرکت ارتباطات زیرساخت، شهرداری، سازمان بازنشستگان نیروهای مسلح و دیگر نهادها تشکیل می‌دهد که پیش از این علی لاریجانی رییس مجلس در نامه‌ای به محمود احمدی‌نژاد مشارکت دولت در راه‌اندازی کنسرسیوم ایران‌نت مجری پروژه اتصال فیبر نوری به منازل را غیرقانونی دانست. لاریجانی با استناد به چند ایراد قانونی، مصوبه دولت درخصوص واگذاری اپراتور چهارم به کنسرسیوم «ایران‌نت» را غیرقانونی خواند و اعلام کرد: مصوبه دولت مبنی بر تجویز مشارکت دولت با کنسرسیوم «ایران‌نت»، مغایر قانون است. در بخشی از این نامه آمده است، موجب ماده (79) قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1386، «معاملات وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی به جز موارد مستثنا شده در بندهای پانزده‌گانه (15) ذیل ماده (79) حسب مورد باید از طریق مناقصه یا مزایده باشد»، علیهذا، صدر مصوبه از این حیث که اعطای پروانه اجرا و بهره‌برداری از شبکه انتقال داده و دسترسی نوری را به کنسرسیوم خدمات ارتباطی و الکترونیکی ایران‌نت، بدون آنکه موضوع قرارداد، مشمول مستثنیات مذکور در ماده (79) قانون باشد از طریق ترک تشریفات مزایده، تجویز می‌نماید، مغایر قانون است. در این راستا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به «مهر» از رفع ایرادات قانونی در واگذاری اپراتور فیبرنوری کشور به کنسرسیوم «ایران‌نت» خبر داده و گفته بود ایراداتی که به این مصوبه وارد شد بعضا در نوع نوشتار بوده که توسط دولت برطرف شده و به زودی به استحضار مجلس می‌رسد.
در عین حال مسوولان شرکت مخابرات ایران نیز نسبت به راه‌اندازی این پروژه اعلام آمادگی کرده و بیان کردند شرکت مخابرات ایران با وضعیت موجود شبکه فیبرنوری می‌تواند این پروژه را تامین کند. به گفته سید مصطفی سیدهاشمی مخابرات در توسعه فیبرنوری به شدت فعال است و این شبکه در شهرستان‌ها نیز در حال گسترش است به نحوی که هم‌اکنون تمامی منطقه عسلویه تحت پوشش فیبرنوری قرار دارد و در هیچ جای این منطقه از سیم مسی برای ارتباطات استفاده نشده است. نایب‌رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران به سرمایه‌گذاری کلان مخابرات در بحث شبکه فیبرنوری پرداخته و ادامه می‌دهد: با وجود این زیرساخت‌ها دیگر نیازی به تعریف اپراتور چهارم فیبرنوری نیست. با این حال در حال حاضر علاوه بر شرکت ارتباطات زیرساخت که متولی خدمات فیبر نوری در کشور است، سازمان‌های دیگری نیز وجود دارند که از شبکه فیبر نوری برای انجام امور ارتباطی خود استفاده می‌کنند از جمله شرکت مخابرات ایران، شرکت‌های مخابرات استانی، راه‌آهن، صدا و سیما، نیروی انتظامی و سازمان‌های دیگری که در میان آنها شرکت مخابرات ایران از 85 هزار کیلومتر، راه‌آهن از 10 هزار کیلومتر، وزارت نیرو از 14 هزار کیلومتر و شرکت ارتباطات زیرساخت از 70 هزار کیلومتر فیبر نوری برخوردارند.

منبع:
آدرس کوتاه شده: