کالاهای قاچاق در تمام ادوار، مشکلات بسیاری را در اقتصاد کشورها بر جای گذاشته است و بالطبع بخشی از آن هم منجر به متضرر شدن اقتصاد ایران شد.
به گزارش روابط عمومی شبکه بازرسی و نظارت مردمی به نقل از گسترش صنعت، مفتح قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت طی یاداشتی از ویژگیهای طرح شبنم گفته است، با هم میخوانیم:
اما پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها و بالا رفتن قیمت حاملهای انرژی، استفاده از اجناس بیکیفیت و قاچاق خارجی بهصرفه نبود و مصرفکنندگان با تغییر نگاه خود، بیرونقی در بازار این کالاها را موجب شدند. در همین حال، طرحی با نام کدینگ کالا یا شبکه بازرسی و نظارت مردمی(شبنم) از سوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز طراحی و اجرا شد که وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در بحث فنی و اجرایی آن بهعنوان بازوی ستاد، فعالیت خود را آغاز کرد.
این طرح پس از اجرایی شدن، مزایای بسیاری را با خود به همراه آورد، بهطوریکه ورود و عرضه کالاهای قاچاق به کشور را به میزان قابل توجهی کاهش داد. در واقع طرح شبنم موجب تسهیل در اجرای سیاستهای ویژه دولت در کنترل بازار شد، ضمن اینکه مردم نیز میتوانند از مشخصات کالا و خدمات اطمینان حاصل کنند.با توجه به اینکه در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی قرار داریم، این طرح میتواند یکی از عناصر مهم در تحقق این شعار تلقی شود، بهطوریکه واردات را مدیریت و از آسیب به تولید ملی جلوگیری کند.
اجرای این طرح تا به حال تاثیر مناسبی در آرامش بازار داشته و نهتنها هیچ نکته منفی در آن وجود ندارد، بلکه بهطور کامل باعث رشد و بهبود اقتصاد کشور شده است. این طرح کمتر از پنج سال است که در دنیا استفاده میشود و ایران هم پنجمین کشور دنیا در استفاده از طرح بارکد دوبعدی است. اهداف این طرح بهطور شفاف، تقویت کنترل دولت در بخش کالا و خدمات، کنترل بازار و افزایش امنیت و جلوگیری از پدیده قاچاق است. با این طرح، اصالت کالا مشخص میشود و بهطور قطع مسیر ورود غیرقانونی کالاهای غیرمجاز و قاچاق به زنجیره تامین بسیار سخت و ناهموار خواهد شد. اجرای طرح شبنم یا شناسنامهدار کردن کالاها، طرحی نوین در اقتصاد جهانی است که سالم و غیرتقلبی بودن کالاهایی که به صورت قاچاق و بدون کنترلهای لازم وارد میشود را برای مصرفکننده تسهیل میکند. این طرح با جدیت در حال اجراست و در آینده نیز شاهد اثرات مثبت بیشتری در این حوزه خواهیم بود.